Sport Katalysator

Een sport katalysator is een katalysator die gemaakt en ontworpen is om de Turbo tegendruk te verminderen en de doorstroming van de uitlaatgassen te verbeteren.

Een sport katalysator word uitgevoerd met een metaal honingraat gevouwen binnen kant die een veel lagere dichtheid kent. Een goede sportkat zit meestal tussen de 200-300CPS.Dit zorgt ervoor dat de uitlaatgassen veel beter kunnen doorstromen en de tegendruk op de turbo bijna nihil is. Meestal word er gekozen voor een 200 cell katalysator omdat deze het beste van beiden heeft, de werking en de doorstroming.

Een verder bijkomend voordeel is dat de warmte veel sneller word afgevoerd door de goede doorstroming van de warme uitlaatgassen, wat de levensduur van de turbo ten goede komt.

Wij hebben een aantal types race katalysatoren in ons assortiment, van universele tot ec gekeurde race kats met euronorm. Verder op deze pagina leest u hierover meer informatie.

Zoek hier uw Katalysator

G-Sport By GESI 

G-Sport Emissions Systems

High Performance G-Sport Catalytics

                       

GEN 1  vs  GEN 2

De Sport Katalysators van GSPORT GEN1 en GEN2 zijn beiden goedgekeurd door de Amerikaanse EPA. 

Deze kleine universele sport katalysator heeft een zeer geringe inbouwmaat van slechts Ø100mm en een totale lengte van 180mm wat hem zeer universeel toepasbaar maakt. Kan in sommige gevallen toch voor een foutcode zorgen. Melding slecht werkende katalysator.  Bij het onderdeel APK keuring onderaan deze pagina leest u hiervoor een oplossing.

De Gsport katalysator GEN1 is EPA gekeurd en vergelijkbaar met een Europese euronorm euro 5. De HO variant kan een vermogen aan van 500Pk. De UHO variant is zelfs geschikt tot en met 850Pk! Ook de gen1 staat bekend om zijn geringe inbouwmaten en met zijn 300CPSI een super goede sportkatalysator.

De Gsport katalysator GEN2 is EPA gekeurd en vergelijkbaar met een Europese euronorm euro 6+. De HO variant kan een vermogen aan van 500Pk. De UHO variant is zelfs geschikt tot en met 850Pk! En hebben zelfs nog 2 modellen die gaan tot 1200Pk per katalysator.  Ook de GEN2 staat bekend om zijn geringe inbouwmaten en met zijn 400CPSI een super goede sportkatalysator.

De EPA katalysatoren van Gesi zijn in het laboratorium van een derde partij getest om te voldoen aan de plaatselijke emissienormen in Noord-Amerika (met uitzondering van Californië) of deze te overtreffen. De GEN1 is goed voor Tier 2 gelijk aan de Europese euro 5 norm. De GEN2 is goed voor Tier 3 en gelijk aan de Europese euro 6 norm. 

Shop nu
werking katalysator

Wat is een katalysator?

Een katalysator is een klein chemisch fabriekje die de schadelijke uitstoot gassen van de auto omzet naar minder schadelijke/niet schadelijke stoffen voor het milieu.

Door de aanwezigheid van platina, rhodium en palladium in de katalysator die de reactie aangaan met de schadelijke uitlaatgassen, welke de verbrandingsmotor uitstoot, zullen de schadelijke uitstoot gassen aanzienlijk verminderen.

Hoe meer van deze edelmetalen er in aanraking komen met het uitlaatgas hoe beter de uitlaatgassen zijn welke na de katalysator te zijn gepasseerd. Hierin speelt natuurlijk ook de snelheid van de doorstroming mee en de dichtheid van de katalysator.

Hoe hoger de dichtheid en hoe meer edelmetalen hoe beter de uitstoot.

Welke katalysator kiezen?

Bij de keuze van een sport katalysator is het van belang om te kijken naar een aantal verschillende zaken

  • De euronorm die uw auto heeft
  • De motorinhoud (Liters)
  • Het vermogen (Pk’s)

U begint natuurlijk met de euronorm, deze kunt u hier opzoeken .

Daarna gaat u aan de hand van de euronorm een katalysator kiezen op uw motorinhoud. Heeft u een 1.6 motor dan kiest u bijvoorbeeld voor een sportkatalysator van 0 – 2.0L. Gaat u stage 3 of meer toepassen op uw voertuig, dan adviseren wij altijd om een categorie hoger te gaan met de motorinhoud, in dit geval dan de 2.0 – 3.0L.

Heeft u een 2.0L en gaat u voor een stage 2 tuning dan voldoet de 2.0 – 3.0L nog wel.

Zoek hier uw SPORT KAT
G-Sport by Gesi 300 Cells 10030 1
apk controle

Sport Katalysator en APK keuring

Een universele sportkatalysator kan door de apk komen, mits de auto voorzien is van aangepaste software of in sommige gevallen voorzien is van een lambda spacer. Want bij de apk wordt dus gecontroleerd op de aanwezigheid van een (sport)katalysator en of hij goed werkt. Gemeten middels een obd uitlezing bij voertuigen vanaf bouwjaar 2006. Heeft u een auto van voor 2006 dan zal er altijd een reguliere uitlaatgastest worden uitgevoerd en hierbij is het wel noodzakelijk dat uw (sport)katalysator/uitstoot voldoet volgens de euronormen. Dus hierbij is het noodzaak dat de katalysator de juiste euronorm heeft en nog voldoende presteert.

Ga je voor een Stage 2 software aanpassing dan kun je gewoon een universele sportkatalysator kiezen zonder euronorm en de software laten aanpassen bij een software tuning bedrijf. Standaard gebeurt dit al bij een Stage 2 tuning. Maar dit is natuurlijk niet goed voor de uitstoot en het milieu maar wel genoeg voor een reguliere apk controle. 

Hierbij worden de lambda sensoren buiten de gemeten waardes geprogrammeerd zodat het lijkt alsof de auto een goed werkende katalysator heeft en dus geen foutcodes of storingen geeft. Ook wel lambda off genoemd. 

Een apk keurmeester zou er altijd voor kunnen kiezen om toch een 4 gas meting te kunnen uitvoeren als hij het niet vertrouwd. Normaliter wordt dit niet gedaan als er dus een zichtbare katalysator aanwezig is en er bij het uitlezen geen lambda storingen aanwezig zijn.